Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-09@10:00:37 GMT

سایه شوم بر سر ارگ کریمخان زند!

تاریخ انتشار: ۱ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۴۹۱۳۰۱

سایه شوم بر سر ارگ کریمخان زند!

این روزها موضوع خدشه بصری یک هتل در حال ساخت به چشم انداز ارگ کریمخان زند شیراز باری دیگر در کانون توجه افکار عمومی و دوستداران میراث فرهنگی استان فارس قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، ارگ کریم خان درمرکز تجاری و اداری شیراز واقع شده که به فاصله کمتراز 100 متر و در غرب آن خیابان رودکی است، خیابانی که به زحمت 10 خودرو را درعرض خود جای می دهد اما بیش از 10 هتل در آن جای دارد و قامت بلند یکی ازهمین هتل ها بنا به گفته کارشناسان میراث فرهنگی و سازمان های مردم نهاد، منظره ارگ را به ناهنجاری برده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ارگ کریمخانی یا ارگ کریمخان مقرحکومت کریمخان زند (متولد 1119 ه.ق درگذشت 1193 ه.ق و فرمانروای ایران از 1179 هجری قمری تا زمان مرگ و بنیانگذار حکومت زندیه) بوده است. این ارگ در سال 1189 هجری قمری به دستور کریمخان ساخته شد. هر چند وقت یکبار بحث خدشه بصری به چشم انداز ارگ کریم خان و تقصیری که متوجه این هتل (هتل آسمان) است در رسانه ها مطرح می شود و مسئولان مربوط پاسخ می دهند. اوج این بحث مربوط به زمانی بود که در اوایل اردیبهشت 1394 شهرداری شیراز اقدام به خراب کردن 2 متر و 20 سانتی متر از هتل آسمان شیراز کرد و دلیل آن را مخدوش کردن منظره بصری مجموعه کریم خانی نامید و اعلام کرد که ارگ در آستانه ثبت جهانی قرار دارد و خراب کردن این مقدار از هتل لازم بوده است. شهردار وقت شیراز ششم اردیبهشت 94 گفت که بنابر مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری 2 طبقه دیگر نیز از هتل آسمان باید برداشته شود و البته به سبب این که پروانه دارد خسارت مالک باید توسط فردی که پروانه داده پرداخت شود. علیرضا پاک فطرت اضافه کرد: در مکانی که هتل آسمان ساخته ‌شده ضابطه M6 است،‌مالک آن در سال 80 شش طبقه را اسکلت زد و به پیاده ‌رو تجاوز کرد که به کمیسیون ماده 100 رفت و مشخص نیست به چه صورت کمیسیون ماده 100 با این تخلف موافقت کرد اما تأکید می‌شود در زمان تجدید بنا باید عقب‌نشینی کند. شهردار شیراز گفت:‌در مرحله بعد مالک وقتی عدم خلاف 6 طبقه را گرفت دوباره شروع کرد به لابی کردن و دریافت مجوز ارتفاعات بیشتر گرفتن و در این فرایند باز مشخص نیست چگونه تهیه نقشه و دفترچه محاسبات و سایر مسائل انجام‌ شده است که در یک سال این پرونده سه تا چهار بار به کمیسیون ماده پنج رفته است و در نهایت ارتفاع را به 14 طبقه ‌رساند و توجیه می‌آورد که طبقه همکف، طبقه محسوب نمی‌شود. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس نیز 30 آبان 94 گفت: هم اکنون هتل 18 طبقه ای که در حریم ارگ تاریخی کریمخان زند در شیراز در حال احداث است، پلمب شده است و حکم تخریب چهار طبقه اضافه این هتل اجرایی می شود. مصیب امیری بیان کرد: تعداد طبقات در مجوز اصلی احداث این هتل 14 طبقه بوده اما در هنگام ساخت و ساز مالک هتل اقدام به ساخت این هتل در 18 طبقه کرده است که این موضوع تخلف است و طبقات اضافی باید تخریب شود. وی افزود: بهار 94 بر اساس مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی مجوز تخریب چهار طبقه از این هتل در شیراز صادر شد که تا پایان آبان ماه همین سال این حکم اجرا نشد.
امیری اظهارداشت: در ساخت این هتل با نام آسمان در حریم درجه یک مجموعه زندیه همه ضوابط رعایت نشده و برای ارتفاع غیر مجاز، مجوز های لازم از میراث فرهنگی و دستگاه های مربوط نداشته است. وی اضافه کرد: بارها در زمان احداث این هتل در مرحله اسکلت، برای حذف طبقات آخر که غیر مجاز است،به مالک این هتل اعلام شده اما تاکنون طبقات غیر مجاز از سوی مالک هتل حذف نشده است. او ادامه داد: هتل آسمان می بایست قبل از ساخت این هتل ضوابط سازمان میراث فرهنگی را رعایت می کرده که درحال حاضر این هتل با ضابطه های میراث فرهنگی مطابقت ندارد و در صورت عدم اجرای حکم تخریب، این هتل، بعد از اتمام کار و در زمان بهره برداری نیز نیاز به مجوز میراث فرهنگی دارد که این مجوز به این هتل با شرایط کنونی تعلق نمی گیرد. امیری عنوان داشت: نقشه ساخت این هتل در سال 82 در معاونت سرمایه گذاری میراث فرهنگی فارس تایید شده اما درسال های بعد تعداد طبقات این هتل در حین ساخت افزایش یافته که میراث فرهنگی نقشه های جدید را تایید نکرده و از این موضوع هم مطلع نبوده است.
وی با بیان اینکه اجرای حکم تخریب طبقات اضافه این هتل مربوط به شهرداری است افزود: میراث فرهنگی ساخت این هتل در 14 طبقه را تایید می کند و به هیچ عنوان اجازه بهره برداری از این هتل در 18 طبقه در حریم ارگ کریمخانی را نمی دهیم. او گفت: ظرفیت ثبت جهانی مجموعه زندیه فراهم شد که به دلیل ساخت غیر مجاز این هتل نتوانستیم این مجموعه را ثبت جهانی کنیم و این مهم به تاخیر افتاد. در جدیدترین رویداد خبری مرتبط با این پرونده، میراث فرهنگی فارس 31 مرداد 96 در اطلاعیه ای اعلام کرد:‌ این اداره هرگز به مشکل خدشه دار شدن حریم منظری ارگ کریم خانی بی تفاوت نبوده است. روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس افزود:‌ به دلیل اخبار منتشره در روزهای اخیر درباره خدشه دار شدن حریم منظری ارگ کریم خان زند و مشکل ارتفاع هتل در حال ساخت آسمان و بی تفاوت بودن میراث فرهنگی استان فارس به این موضوع، لازم می داند برای شفاف سازی و تنویر افکار عمومی توجه علاقه مندان به میراث فرهنگی را بدون متهم کردن شخص، سازمان و یا دستگاهی و صرفا برای آگاهی به مواردی جلب کند. در این اطلاعیه آمده است:‌هتل آسمان باید با ضوابط معماری مصوب M6 ساخته می شد اما با توجه به اینکه بیشتر هتل های شهر شیراز متمرکز در خیابان رودکی هستند شهرداری شیراز در یه مرحله با افزایش ضابطه این هتل به M10 و در مرحله ای دیگر به M14 در کمسیون ماده پنج موافقت کرد هر چند که بعد از طی این مراحل و با وجود مصوبه کمسیون مذکور، شهرداری مجوز ساخت هتل مذکور را به 17.5 طبقه افزایش داده است. اطلاعیه حاکی است:‌ پیرو این اتفاق از آنجایی که بحث های گوناگونی پیرامون حریم منظری ارگ کریم خانی مطرح شد میراث فرهنگی فارس موضوع را از طریق شورای عالی معماری و شهرسازی پیگیری کرد و پس از مراجعات متعدد، این شورا پاسخ خود را با تاکید بر لزوم رعایت ضابطه مصوب کمیسیون ماده پنج شهرداری شیراز درباره صدور مجوز ساخت هتل ارائه کرد.
اطلاعیه میراث فرهنگی فارس افزوده است:‌ بر اساس اظهار نظر کارشناسان شورای عالی معماری و شهرسازی، اداره کل میراث فرهنگی فارس موضوع را از طریق مراجع ذیصلاح قانونی مجدانه پیگیری کرد و در نهایت با توجه به داشتن مجوز قانونی مالک هتل از شهرداری شیراز رای به نفع وی صادر شد لذا شایعات مطرح شده در فضای مجازی و رسانه ها مبنی بر بی تفاوتی و یا عدم پیگیری موضوع توسط میراث فرهنگی استان با واقعیت مطابقت ندارد. اداره کل میراث فرهنگی فارس اعلام کرده که با برگزاری جلسات متعدد با مالک و سازنده هتل مذکور سعی بر ایجاد تعامل برای رفع این معضل داشته اند و باید پذیرفت تغییر در نقشه های معماری و سازه ای هتلی در این ابعاد در زمانی کوتاه و بدون ضرر مالی امکان پذیر نیست. بنابراین لازم است برای حل این موضوع به دنبال بهترین و موثر ترین راهکار اجرایی باشیم. این اداره کل از کارشناسان و علاقه مندان به میراث فرهنگی دعوت کرده پیشنهادهای عملیاتی خود را برای رفع این مشکل مطرح کنند و امیدوار است با توجه به مذاکره با مالک هتل آسمان و اقدامات کارشناسی مناسب این موضوع به بهترین نحو ممکن حل شود. در مصوبه خردادماه 94 شورای عالی معماری و شهرسازی کشور درباره این هتل آمده است: به منظور جلوگیری از هرگونه تبعات بعدی مصوبه هفتم دی 84 کمیسیون ماده پنج شهر شیراز ملاک عمل است. بنابراین ضروری است ضمن تعدیل ارتفاع هتل آسمان به میزان 14 طبقه، نسبت به لغو مجوزهای صادره مازاد اقدام شود و از ادامه فعالیت احدث و تکمیل طبقات فوقاتی پروژه ممانعت به عمل آید. برخی از دوستداران میراث فرهنگی هتل 18 طبقه آسمان را که در خیابان رودکی شیراز درحال احداث است عاملی برای تجاوز به فضای منظری و بصری ارگ کریم خانی شیراز قلمداد می کنند و براین باورند که احداث این هتل و تجاوز به فضای بصری ارگ، بخت ارگ کریمخانی شیراز را برای ثبت در آثار جهانی و مورد حمایت سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد(یونسکو) کاهش می دهد. احداث این هتل به گونه ای است که از فضای پیرامونی ارگ کریمخانی می توان طبقات انتهایی هتل را که از برج جنوب غربی ارگ کریمخانی سر برآورده مشاهده کرد. بدین ترتیب با ناکامی تلاش های حقوقی برای کاستن از ارتفاع هتل آسمان، این پرونده در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس همچنان گشوده است تا بلکه به یاری کارشناسان و صاحب نظران، در دولت دوازدهم حل و فصل شود.

منبع: فرارو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۹۱۳۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در حوزه تخلفات شهری بیش از ۱۱۳۷ مورد تخریب و جمع‌آوری صورت گرفت

شهردار منطقه ۱۰ شیراز ضمن توصیه به شهروندان که از هرگونه تفکیک و تغییر کاربری و ساخت‌وساز غیرمجاز در محدوده و حریم شهر خودداری کنند تا متحمل خسارات در این خصوص نشوند، گفت: در سال گذشته در حوزه تخلفات شهری با بیش از ۱۱۳۷ مورد برخورد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس و به نقل از روابط عمومی شهرداری منطقه ۱۰ شیراز، شهرام سبزیان‌فرد، امروز _ سه‌شنبه هجدهم اردیبهشت_ اظهار کرد: در سال گذشته و ابتدای سال‌جاری میزان اجرای آرای قطعی و لازم‌الاجرای کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها و همکاری در اجرای آرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها در منطقه ۱۰ با جدیت دنبال و انجام شده است.

وی افزود: جمع‌آوری و تخریب بیش از ۱۱۳۷ مورد تخلفاتی در سال گذشته و اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰۰، جمع‌آوری وسایل تخلفات ساختمانی، جمع‌آوری سایه‌بان غیرمجاز، پلمپ مغازه و اجرای رأی تخریب ساختمان از جمله مواردی است که در حوزه تخلفات شهری که با آنها برخورد شده است.

شهردار منطقه ۱۰ شیراز تاکید کرد: اجازه سو استفاده به افراد سودجو در اراضی فاقد کاربری و اراضی کشاورزی و در حریم را نخواهیم داد و به شهروندان توصیه می‌شود از هرگونه تفکیک و تغییر کاربری و ساخت‌وساز غیرمجاز در محدوده و حریم شهر خودداری کنند تا متحمل خسارات در این خصوص نشوند.

سبزیان‌فرد ادامه داد: متأسفانه در سال گذشته باوجود توصیه‌هایی به شهروندان برای خودداری از ساخت‌وسازهای غیر مجاز، برخی از شهروندان به توصیه‌ها عمل نکردند و با اجرای آرای تخریب کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری و تخریب‌های موضوع تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ اراضی متحمل خسارت شدند.

وی ضمن تشکر و قدردانی از دستگاه قضائی و نیروی انتظامی استان و مجموعه فرمانداری شهرستان شیراز و امور اراضی، با اعلام این مطلب که در اجرای آرای کمیسیون ماده ۱۰۰ برای متخلفین و ساخت‌وسازهای غیرمجاز و پیشگیری از تخلفات ساختمانی مصمم هستیم، خاطرنشان کرد: در برخی نقاط حریم شهر در منطقه ۱۰ متأسفانه در محور شمال‌غرب شیراز گویا یک روند غلط در حوزه ساخت‌وسازهای غیرمجاز وجود دارد که با رویکرد شهرداری منطقه ۱۰ در دو سال گذشته سعی شد فضای ساخت‌وساز غیرمجاز برای افراد متخلف را ناامن و آرای کمیسیون ماده ۱۰۰ را در خصوص ساختمان‌هایی که مجوزی از شهرداری ندارند، اجرایی نکنیم.

شهردار منطقه ۱۰ شیراز در ادامه با اشاره به وسعت منطقه و امکانات لجستیکی، عملیاتی و نیروی انسانی برای مقابله با پدیده‌های تفکیک و تغییر کاربری‌های غیرمجاز و خلاف‌سازی در منطقه افزود: شهرداری منطقه ۱۰ با وسعت خدماتی بالغ بر چهار هزار هکتار و مساحت حریم بالغ بر ۱۹۰۰۰ هکتار و جمعیتی بالغ بر ۲۰ هزار نفر و ۱۸ شهرک با چالشی بزرگ در حوزه تخلفات ساختمانی روبه‌رو است.

سبزیان‌فرد اظهار کرد: با تمام این مشکلات عزم برای مقابله جزم شده است و انجام ده‌ها عملیات گسترده تخریب، پیگیری و اجرای آرای کمیسیون ماده ۱۰۰ در حوزه تخلفات ساختمانی در محور شمال‌غرب شیراز در سال گذشته و ۴۵ روزه سال‌جاری نشان از این دارد که متخلفان این حوزه با رویکرد جدیدی در حوزه تخلفات ساختمانی مواجه خواهند بود.

وی عزم منطقه برای جلوگیری از ساخت‌وسازهای غیرمجاز را جدی اعلام کرد و افزود: مهمترین عاملی که باعث می‌شود، شهرداری، شهروندان را به سمت ساخت‌وساز اصولی و با مجوز تشویق کند، جلوگیری از سوداگری عده‌ای سودجو و پیشگیری از دست‌اندازی به اراضی زراعی، ملی و ایمن‌سازی شهر به لحاظ شهرسازی است که در ساخت‌وسازهای غیرمجاز به دلیل اینکه نظارت موضوع سه‌گانه شهرسازی، بهداشت و ایمنی رعایت نمی‌شود، در مقابل کوچک‌ترین حادثه مشکلاتی را برای خود شهروندان و شهر ایجاد می‌شود.

شهردار منطقه ۱۰ شیراز اضافه کرد: رعایت قوانین شهرسازی و اخذ مجوزهای قانونی علاوه بر حفظ ساختار شهرسازی یک شهر و جلوگیری از هرج‌ومرج و کوتاه شدن دست سوداگران، به شهرداری برای ارائه خدمات شایسته به شهروندان نیز کمک می‌کند.

سبزیان‌فرد خاطرنشان کرد: پس از اقدامات انجام گرفته شاهد کاهش گزارش‌های مردمی به مرکز ۱۳۷ در حوزه ساخت‌وسازهای غیرمجاز بودیم که قطعاً این روند به صورت مستمر و روزانه در دستور کار کارشناسان و مأمورین ما برای جلوگیری از ساخت‌وسازهای غیرمجاز است.

وی ادامه داد: هر فردی که اقدام به ساخت‌وساز ساختمان‌ها و بناهای مختلف می‌کند، باید با قوانین ساختمان‌سازی و همچنین تخلفات ساختمانی آشنا باشد، از این رو رعایت این قوانین و ضوابط در زمان ساخت‌وساز به نفع خود مردم است، چرا که اگر این کار را انجام ندهند، در مراحل بعدی باید با دردسرها و مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.

به گفته شهردار منطقه ۱۰ شیراز، اگر در هر ساختمانی در زمان ساخت تخلفی صورت گرفته باشد، سازنده یا مالک موظف خواهند بود که جریمه‌های مربوط به آن را به صورت کامل پرداخت کنند یا با آرای تخریب کلی مواجه خواهند شد و حتی ممکن است علاوه بر پرداخت جریمه‌های نقدی، مجبور به تخریب بخش‌هایی از ساختمان خود بشوند.

کد خبر 751440

دیگر خبرها

  • شهردار بجنورد دبیر ملی شهر گلیم شد
  • (تصاویر) رونمایی از پروژه ساخت بلندترین برج مسکونی در جهان در دبی
  • ۳۵۰ هنرمند یزدی بیمه می‌شوند
  • استفاده از فلزیاب جرم است؟
  • سمنان میزبان جشنواره «تاسکا» شد
  • در حوزه تخلفات شهری بیش از ۱۱۳۷ مورد تخریب و جمع‌آوری صورت گرفت
  • کرمان، زیرسایه خورشید/ اجرای ۵۰۰ برنامه فرهنگی ویژه دهه کرامت در پایتخت مقاومت اسلامی
  • مسجد شناور الجبار (+تصاویر)
  • دستگیری دو حفار غیر مجاز مسلح در گرمدره
  • ۱۳۰۰ هنرمند صنایع دستی مشهد بیمه شدند‌